Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Védőoltás

Miért fontos a védőoltás macskáink számára?
 

Évente sok macska betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegség miatt, amelyet vakcinázással tartósan meg lehetett volna előzni.

A macskák fertőző betegségeit okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek (a fertőzött állatok váladékaikkal, testnedveikkel ürítik a kórokozókat, karmolással, harapással könnyen egymás bőrébe juttatják azokat), ezért az ilyen típusú betegségek esetében a megelőzésre kell a legnagyobb figyelmet fordítani. Ez azért is fontos, mert számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor kedvencünk már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel.

A macska vakcinázása a tulajdonos felelőssége, mivel a nem oltott macskák fertőzési forrást is jelentenek a többi állat számára.

Hogyan működik a vakcina?

A szervezet saját védelmi rendszerét a vakcinában található, gyengített fertőzőképességű, vagy elölt mikroorganizmus aktiválja. Ezáltal a szervezetben védőanyagok, ellenanyagok képződnek az adott betegség ellen, melyek megvédik az állatot a későbbi fertőződéstől.

Ezt a védelmi rendszert nevezzük immunitásnak.

A vakcinákról

Az állatorvosok által használt (neves gyógyszerkutató cégek által kifejlesztett) vakcinák hatékony és biztos védelmet nyújtanak a következő betegségekkel szemben:

  • Macska leukémia
   (részletesen leucosis címszó alatt a macskák rovatban olvashat)
  •  
  • Fertőző hashártyagyulladás-FIP (Coronavirus fertőzés),

  • Kombinált vakcina:
   • fertőző gyomor- és bélgyulladás (Parvovirus),
   • fertőző orr- és légcsőgyulladás (Herpesvirus),
   • macskanátha (Calicivirus).

  • Veszettség

   Bár macskáknak nem kötelező, mégis az utóbbi években a hazánkban is egyre gyakoribbá váló, veszett macskák okozta emberi sérülések miatt nagyon fontos, hogy kijáró macskánkat az emberre is veszélyes, halálos betegségtől megvédjük.

  • Purevax 5 komponensű kombinált oltás:
   • fertőző gyomor- és bélgyulladás (Parvovirus),
   • fertőző orr- és légcsőgyulladás (Herpesvirus),
   • macskanátha (Calicivirus),
   • fertőző kötőhártyagyulladás (Chlamydophila felis),
   • macska leukémia (Retrovirus-leucosis).

A kölyök-és felnőtt macskák védőoltása

 

A kölyökcicákban az anyjuktól a placentán át és a tejjel felvett ellenanyagok szintje a kor előrehaladtával napról-napra csökken. Ezért fontos, hogy 7-8 hetes koruktól kezdve valamennyi fertőző betegség ellen oltást kapjanak. Ezek a védőoltások csak akkor hatékonyak, ha adott időközönként (az előírtak szerint) megismétlésre kerülnek az immunrendszer működésének felfrissítése érdekében. Állatorvosától tájékozódjon a cicája számára szükséges valamennyi oltásról, és arról, hogy meddig nem érintkezhet más macskákkal az így terjedő fertőződések elkerülése érdekében.

Az oltással kapcsolatos fontos adatokat (mikor, mi ellen, mivel stb.) az állatorvos az oltási könyvbe jegyzi, és kamarai pecsétjével igazolja annak hitelességét. Ez igen fontos dokumentum. Kiállítások, vásárok, utazások esetén az állat egészségi állapotának igazolására szolgál.

Ha a macska kölyökkorában nem kapott oltásokat, vagy az oltás ismétlése elmaradt, kérdezze állatorvosát, mert a fertőző betegségek kórokozói nagyon elterjedtek a környezetben és a gazdátlan, kóbor állatok körében is, és az oltások elhagyása, kihagyása esetén már nem biztosított kedvence egészségének védelme.

Férgesség

A kölyökmacskák férgekkel fertőzött anyjuk tejével, bélsarából, nyálából veszik fel a féreglárvákat, közvetlenül születésük után. Ezért valamennyi újszülött macskát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni. Az orsóféreg az embert is megfertőzi: az állat simogatásakor peték kerülhetnek a kezünkre, szánkba. Az orsóférgek kisgyermekben a lárvavándorlás során allergiát, sőt vakságot is okozhatnak, ezért különösen fontos a férgesség elleni kezelés!

Mindemellett, ha a macskában paraziták vannak, akkor szervezete általános gyengesége miatt (pl. nem megfelelő táplálékértékesítés) az alapoltásokra sem tud megfelelő immunválasz kialakulni. A vakcinák nagyobb védelmet tudnak biztosítani a parazitáktól mentes kölyökállatoknak.

Ajánlott oltási program macskák részére

Ennél a pontnál mindenképpen meg kell jegyezzük, hogy minden macska számára egységes oltási program nem létezik. Az oltási programot minden macska számára egyedileg kell megtervezni választott állatorvosa segítségével, az alábbi szempontokat figyelembe véve:

Minden macska számára ajánlott védőoltások:

Ebbe a csoportba tartoznak azon vírusos betegségek, melynek kórokozói igen ellenállóak, így ruhával, cipővel bárki bejuttathatja az állat élőhelyére. Ide soroljuk a macska fertőző gyomor- és bélgyulladásának (Parvovirus), macskanáthájának (Calicivirus), és fertőző orr- és légcsőgyulladásának (Herpesvirus) kórokozóit. Amennyiben az Ön cicája egész életében egyedül, vagy legfeljebb egy társsal, csak lakásban fog élni, úgy más védőoltásokra nagy valószínűséggel nem lesz szüksége.

Veszélyeztetettség alapján ajánlott védőoltások:

Az ide sorolható oltások szükségességét a macska tartási helye, életkora, egészségi állapota, fertőződés lehetősége alapján minden esetben egyedileg mérlegeljük. Ez utóbbiak közé tartozik a macska leukémia (leucosis – FeLV, Retrovirus), fertőző hashártyagyulladás (FIP, Coronavirus) és veszettség (rabies, Rhabdovirus) vírusa, valamint a bőrgombásság (dermatophitosis, dermatomycosis) és a fertőző kötőhártyagyulladás (Chlamydophila felis) kórokozója elleni védőoltások.

Kijáró macskák esetében mindenkor ajánlott a macska leukémia (leucosis) elleni védőoltás, továbbá városszéli, vidéki, vagy erdőszéli, esetleg sok rágcsáló által benépesített lakókörnyezetben ajánlott a veszettség elleni immunizálás is.

A fertőző hashártyagyulladás kialakulásáért a macskák Coronavirusa (FeCV) felelős. Ennek a vírusnak több törzse létezik, melyek fertőzőképességükben különböznek egymástól. A fertőző hashártyagyulladás tünetei a coronavírusokkal fertőzött macskák 1-5 %-ban alakulnak ki, jellemzően a „sokmacskás háztartásokban”, és tenyészetekben. Létezik ellene védőoltás, melynek hatékonysága nem 100%-os. Tapasztalataink alapján viszont kb. 75%-kal kevesebb oltott macska betegszik meg, mint oltatlan. A „több macskás háztartásokban”, és a tenyészetekben ajánlott a vakcina használata, 16 hetes kortól, különösen ott, ahol a betegség már előfordult.

Ajánlott oltási program

Minden macska részére:

  • 6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),

  •  

  • 8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlése

  •  

     Kijáró macskák részére:

  • 6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),

  •  

  • 8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlésével egy időben az első veszettség oltás

  •  

  • 10-12 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia (leucosis) elleni első oltás,

  • 12-14 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia (leucosis) elleni oltás ismétlése.

Szükség esetén:

  • 16 hetes kortól igény és szükségesség szerint fertőző hashártyagyulladás, és bőrgombásság elleni védőoltások

  •  

A macska az utolsó beadott oltás után 10-14 nappal már teljes védettséget élvez. A védettség fenntartásához az oltások évenkénti ismétlése szükséges.

Ajánlott féreghajtási program

A kiscicákat 12 hetes korukig 2 hetente kezeljük féregtelenítő pasztával (pl. Banminth Katze), majd 6 hetes korától 3-4 havonta széles hatásspektrumú féregtelenítő tablettával (pl. Drontal cat, Cestal cat, Milbemax cat), mivel a felnőtt állatok a környezetből bárhol felvehetik a férgek petéit, l

árváit.

 
 

 Archívum

Naptár
<< Augusztus >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Statisztika

Online: 1
Összes: 39839
Hónap: 1793
Nap: 48